Орієнтована тривалість читання статті ~ 4 хв.

Кожного дня ми приймаємо безліч рішень. Вставати, коли зазвучав будильник, чи поспати ще 5 хв. З’їсти бутерброд чи вівсянку. Йти на роботу пішки чи проїхатись. Переважно ми довго не думаємо над цими виборами, однак бувають ситуації, коли обрати щось дуже не просто. 

Прийняти рішення, чи розпочинати свою справу, чи ні. Залишить з цим партнером, чи піти зі стосунків. Попросити допомоги в складній ситуації чи спробувати все зробити самому.

У більшості випадків людина подумає про плюси та мінуси цих виборів і там, де більше плюсів, прийме рішення. Однак, є удосконалена техніка, придумана відомим математиком Рене Декартом. 

Техніка прийняття рішень “Квадрат Декарта”

Вона полягає в тому, щоб розділити аркуш на 4 поля. І в кожному полі потрібно дати відповіді на питання:

1). Що буде, якщо це станеться (які наслідки будуть від цього вибору, матеріальні чи нематеріальні вигоди)?

2). Що буде, якщо цього НЕ станеться (позитивні та негативні наслідки такого рішення)?

3). Чого НЕ буде, якщо це станеться (тут варто добре подумати, що можна втратити)?

4). Чого НЕ буде, якщо цього НЕ станеться? (це запитання, напевне, найскладніше. Потрібно подумати над перспективою, який наслідки будуть, якщо не прийняти цей варіант).

Давати відповіді на запитання потрібно у першу чергу зі своєї точки зору, які наслідки будуть безпосередньо для вас. Адже в прийнятих рішеннях найважливіше, як вони вплинуть на ваше життя, а не на інших.

Наведемо простий приклад. Проблема – з’їсти шаурму у кіоску біля вокзалу, чи ні.

1). Що буде, якщо це станеться  – я не буду голодна і може смачно поїм, але можливо я отруюсь і погано проведу вечір.

2). Що буде, якщо цього не станеться – я буду голодна і буду думати, де інде поїсти чи приготувати самій, однак я точно буду знати, що поїла все свіже і я буду спокійна.

3). Чого не буде, якщо це станеться – не буде голоду, не буде проблем, де знайти їжу.

4). Чого не буде, якщо цього не станеться – не буде страждань і жалю, якщо я отруюся.

Рішення: не їсти шаурму на вокзалі. 

Ця техніка прийняття рішень підходить для будь-яких ситуацій. Надіюсь, вона не раз допоможе вам у житті вибрати правильний варіант. Правильний для вас варіант.

І якщо через ваш вибір потрібно комусь сказати “ні” – це нормально. Однак, якщо з цим є проблеми, можете прочитати статтю про вміння говорити ні.