Орієнтована тривалість читання статті ~ 5 хв.

Термін «психосоматика» ще 10 років тому мало хто чув, переважно воно лунало лише в професійних колах. Однак зараз ситуація зовсім інша – з поширенням психології про психосоматику почали писати в виданнях, інтернет-сторінках, тощо. 

Психосоматика – напрямок у психології, який вивчає вплив психіки людини на виникнення різноманітних соматичних хвороб.

Хоча ще з давніх часів кажуть «усі хвороби від нервів», ця теорія як така виникла на початку 20 століття. За цей час вона встигла обрости багатьма міфами та псевдофактами. В цій статті я допоможу Вам розвінчати деякі з них.

Зараз дуже популярна думка, що певна психологічна проблема або емоція може викликати певну хворобу. Наприклад, сильна образа викликає рак, або небажання сприймати, «бачити» ситуацію викликає погіршення зору. Або ж що астма викликана тим, що людина не вміє або не бажає жити самостійно.

Ще є така думка, що психіка працює як якийсь орган тіла і якщо вона погано це робить, орган хворіє. Тут простіше зрозуміти за прикладом. Якщо людина погано «фільтрує» свої думки, емоції, пропускає через себе багато чужого, то за аналогією з фільтром організму в неї починаються проблеми з нирками. 

Колись такі думки вважались науковими і активно поширювались серед психологів. Однак зараз різні наукові дослідження не підтвердили ці теорії, натомість вони показали інше. 

Як же тоді працює психосоматика? 

Усе починається зі стресу. Як він відбувається, детально описано в статті «про стрес», тому не будемо акцентувати тут на цьому увагу, а подивимось на загальний процес. 

Ми переживаємо стрес, і якщо це продовжується тривалий час, наш організм відчуває дистрес. Тіло на фізичному рівні виснажується і це провокує або загострення вже наявних хвороб, або виникнення нових за принципом найслабшої ланки – який орган є слабким, такий і захворіє.

Тут важливо уточнити такий факт: щоб назвати причиною захворювання психосоматику, потрібно спершу виключити всі фізіологічні причини. 

Також до психосоматичних захворювань можна віднести такі, які спровоковані нашою поведінкою, нашою відповіддю на стрес. Це може бути «заїдання» поганих відчуттів, які приведуть до розладів харчової поведінки та, наприклад, ожиріння, або ж вживання різних речовин (нікотину, алкоголю), які викликають залежність. Точну причину хвороби та діагноз може поставити лише лікар.

Отже, психосоматика – це не про «вчений 70 років тому описував, що певна хвороба викликається певною проблемою», а про увагу до себе, своїх відчуттів і довіру до свого тіла. Думаю кожен з нас чудово знає, як наше тіло відповідає на ті чи інші ситуації й тут головне допомогти йому і собі впоратись з ними.